Sunday, April 7, 2013

Pizza och pizzasallad

Ingredienser:
Pizzasallad:
1 litet vitkålshuvud
2 msk olivolja
1/2 msk ättika
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
ca 2 krm grovmald svartpeppar

Pizzabotten, 1 stor pizza:
En stor klick ghee eller smör (minst 1 msk)
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1 dl vatten
1 ägg

Fyllning, t ex.:
Tomatsås (blanda tomatpuré, chilisås, olivolja, pressad vitlök, salt, peppar och oregano)
Skivad lök
Champinjoner
Salami
Äkta buffelmozarella (komjölksallergiker kan ofta äta buffelmozarella, men pizzan klarar sig egentligen utan - använd mycket fet salami t. ex som pålägg istället)

Gör så här:
Pizzasallad:
Strimla vitkålen med en osthyvel och lägg i ett durkslag, häll över kokande vatten. Låt rinna av och lägg kålen i en bunke. Blanda olja, ättika, vinäger, salt och peppar och häll över kålen. Blanda ordentligt och låt stå i kylskåp, gärna ett helt dygn innan servering, men minst 2 timmar.

Pizzabotten:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält ghee´n i en kastrull och blanda i vatten och ägg. Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll i dem i kastrullen med de våta ingredienserna. Låt stå och svälla i 10-15 minuter. Bred ut den kletiga smeten på bakplåtspapper med hjälp av en slickepott, eller baksidan av en matsked. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills ytan är torr och börjar bli gyllenbrun.

Lägg på önskad fyllning och grädda pizzan i ugnens maxvärme tills den ser färdig ut.

No comments:

Post a Comment