Mina tankar om kost och hälsa och sambandet däremellan. LCHF, paleo, rawfood och ekologiskt.
Wednesday, October 30, 2013
Whole30: Dag 24
Frukost:
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med tonfisk, olivolja, 1 ägg och 1 kycklinglår
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Svampsoppa och grillade kycklingvingar
Tuesday, October 29, 2013
Whole30: Dag 23
Frukost:
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med 2 ägg, olivolja och kokt kummel (måste säga att matsalen på jobbet är duktiga på fisk! Kummel hade jag aldrig smakat förr, men det kan jag verkligen rekommendera - var jättegott!)
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Kycklinggryta med blomkålsris
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med 2 ägg, olivolja och kokt kummel (måste säga att matsalen på jobbet är duktiga på fisk! Kummel hade jag aldrig smakat förr, men det kan jag verkligen rekommendera - var jättegott!)
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Kycklinggryta med blomkålsris
Monday, October 28, 2013
Whole30: Dag 22
Idag blev det frittata på lite grönsaksrester jag hade i kylskåpet. Väldigt enkel och god mat! Broccoli, paprika, salladslök och squash. På toppen slängde jag på lite pinjekärnor också, och så hade jag färsk oregano i som jag hade hemma. Blev väldigt gott faktiskt :) Men nu är det ganska tomt i kylskåpet igen, så imorgon blir det veckohandling!
Frukost:
1 kokt ägg
1 tallrik cashewyoghurt
1 äpple
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med 2 kokta ägg och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
några valnötter + pekannötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Grönsaksfrittata med rökt lax, avocado och syrad vitkål
Frukost:
1 kokt ägg
1 tallrik cashewyoghurt
1 äpple
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med 2 kokta ägg och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
några valnötter + pekannötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Grönsaksfrittata med rökt lax, avocado och syrad vitkål
Real food Con 2013
Real Food Con 2013 är nu slut. Jag lyssnade på nästan alla föreläsningar hela veckan, och lärde mig massor. Det jag har tänkt att jag själv ska jobba vidare med är följande:
Införa inälvsmat (från gräsbetande djur), mer sjömat (vildfångad fisk!), fermenterade grönsaker och benbuljong i mycket större grad i den vardagliga kosten. Fisk bör man äta 3 gånger i veckan, inälvsmat likaså. Benbuljong kan man med fördel dricka en kopp varje dag för att få i sig massvis med nyttiga mineraler på ett enkelt sätt. Och fermenterade grönsaker är väldigt bra för magen.
Något som nästan absolut alla föreläsare pratade om var hur fantastiskt bra det är för oss med inälvsmat. Det är verkligen supermat, som innehåller enormt mycket vitaminer och mineraler som vi behöver. Som exempel gavs att både lejon och vargar alltid äter upp alla inälvor först när de har dödat ett byte - det är nämligen där det allra mesta av näringen finns.
Men hur ska man få i sig det? Stekt hjärta, kan det fresta? Eh...nej.
Ett tips var att mala hjärta och blanda det med köttfärs. 10-25% hjärta i förhållande till köttfärs ska visst inte smaka något. Hjärta tar emot lite att äta känner jag, men man kanske borde prova?
Levergryta är jag inte speciellt förtjust i, men lever kan man ju också mala ner och blanda i färs. Ett annat tips var annars att frysa in lever, och sedan riva över köttgrytor och liknande - det tänkte jag att jag skulle testa!
Annars har jag ju mitt recept på krämig, god, bredbar leverpastej som jag kommer att göra oftare framöver och försöka att alltid ha i frysen. Jag håller också på att experimentera fram ett recept på mjölkfri leverpastej, men jag är inte helt nöjd med resultatet än...
Införa inälvsmat (från gräsbetande djur), mer sjömat (vildfångad fisk!), fermenterade grönsaker och benbuljong i mycket större grad i den vardagliga kosten. Fisk bör man äta 3 gånger i veckan, inälvsmat likaså. Benbuljong kan man med fördel dricka en kopp varje dag för att få i sig massvis med nyttiga mineraler på ett enkelt sätt. Och fermenterade grönsaker är väldigt bra för magen.
Något som nästan absolut alla föreläsare pratade om var hur fantastiskt bra det är för oss med inälvsmat. Det är verkligen supermat, som innehåller enormt mycket vitaminer och mineraler som vi behöver. Som exempel gavs att både lejon och vargar alltid äter upp alla inälvor först när de har dödat ett byte - det är nämligen där det allra mesta av näringen finns.
Men hur ska man få i sig det? Stekt hjärta, kan det fresta? Eh...nej.
Ett tips var att mala hjärta och blanda det med köttfärs. 10-25% hjärta i förhållande till köttfärs ska visst inte smaka något. Hjärta tar emot lite att äta känner jag, men man kanske borde prova?
Levergryta är jag inte speciellt förtjust i, men lever kan man ju också mala ner och blanda i färs. Ett annat tips var annars att frysa in lever, och sedan riva över köttgrytor och liknande - det tänkte jag att jag skulle testa!
Annars har jag ju mitt recept på krämig, god, bredbar leverpastej som jag kommer att göra oftare framöver och försöka att alltid ha i frysen. Jag håller också på att experimentera fram ett recept på mjölkfri leverpastej, men jag är inte helt nöjd med resultatet än...
Sunday, October 27, 2013
Whole30: Dag 21
Frukost:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
1 tallrik cashew-yoghurt med lite rostade hasselnötter
1 kokt ägg
Lunch:
Rester från gårdagens middag
Mellanmål:
1 tallrik cashewyoghurt
Middag:
Enkel renskavsgryta med blomkålsmos, hemsyrad vitkål och lingon
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
1 tallrik cashew-yoghurt med lite rostade hasselnötter
1 kokt ägg
Lunch:
Rester från gårdagens middag
Mellanmål:
1 tallrik cashewyoghurt
Middag:
Enkel renskavsgryta med blomkålsmos, hemsyrad vitkål och lingon
Saturday, October 26, 2013
Whole30: Dag 20
Frukost:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
1 tallrik cashew-yoghurt med lite rostade hasselnötter
Lunch:
Rester från gårdagens middag, dvs. Fläskkarré på äppelbädd med rosmarin och salvia, och sötpotatis-pytt
Mellanmål:
En kopp svart te
Middag:
Ugnsgrillat kycklinglår med squash julienne och tomatsås
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
1 tallrik cashew-yoghurt med lite rostade hasselnötter
Lunch:
Rester från gårdagens middag, dvs. Fläskkarré på äppelbädd med rosmarin och salvia, och sötpotatis-pytt
Mellanmål:
En kopp svart te
Middag:
Ugnsgrillat kycklinglår med squash julienne och tomatsås
Cashew-yoghurt
Väldigt god mejerifri yoghurt! Är du morgontrött och har dålig mat-fantasi på morgnarna? Men vill ändå ha något att äta? Gör en sats "yoghurt" på söndagskvällen - så har du frukostyoghurt nästan hela veckan!
Ingredienser, ca 4 port.:
ca 2 dl naturella cashewnötter
ca 2 dl vatten
ca 3-4 dl bär (tinade om frysta)
1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna i några timmar/över natten. Kör cashewnötter och 1 dl kallt vatten i en mixer så att cashewnötterna blir så finfördelade som möjligt - till slut blir det ett mos. Späd med mer vatten efterhand - mängden vatten anpassar man efter hur tjock man vill ha yoghurten. Och tillsätter man lite mer vatten så blir det en smoothie istället. Blanda i bär och vaniljpulver och mixa. Färdigt!
Smaken kan man ju variera som man vill - istället för bär kan man ta banan och kakao till exempel, eller kanske mango för en lite sötare och fruktigare yoghurt? Det är bara fantasin som sätter stopp :-)
Ingredienser, ca 4 port.:
ca 2 dl naturella cashewnötter
ca 2 dl vatten
ca 3-4 dl bär (tinade om frysta)
1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
Blötlägg cashewnötterna i några timmar/över natten. Kör cashewnötter och 1 dl kallt vatten i en mixer så att cashewnötterna blir så finfördelade som möjligt - till slut blir det ett mos. Späd med mer vatten efterhand - mängden vatten anpassar man efter hur tjock man vill ha yoghurten. Och tillsätter man lite mer vatten så blir det en smoothie istället. Blanda i bär och vaniljpulver och mixa. Färdigt!
Smaken kan man ju variera som man vill - istället för bär kan man ta banan och kakao till exempel, eller kanske mango för en lite sötare och fruktigare yoghurt? Det är bara fantasin som sätter stopp :-)
Friday, October 25, 2013
Fläskkarré på äppelbädd med rosmarin och salvia, och sötpotatis-pytt
Detta receptet kommer från Civilized Cavemans (George Bryant) matlagningsprogram i Real Food Con 2013. Jag tittade på programmet, men skrev inte ner så mycket mer än temperaturer och tider under tiden så jag har bara tagit utgångspunkt i det jag minns från George's matlagning - och försökt göra något liknande. Han använde "pumpkin pie spice" till sin sötpotatis-pytt, men det finns ju inte här så jag gjorde en kryddblandning på muskot, kanel och svartpeppar istället. Blev jättebra!
EDIT: så här i efterhand har jag lärt mig att "Pumpkin pie spice" är en blandning av kanel, muskot, ingefära, kryddnejlika och kryddpeppar - så jag var ju på spåret med min variant. Här är recept på en äkta pumpkin pie spice.
Ingredienser:
Fläskkarré med ben
Några kvistar rosmarin
Några kvistar salvia
Havssalt
Svartpeppar
Äpple
Sötpotatis-pytt, 2 port.:
1-2 sötpotatisar (beroende på hur stora de är)
2 små äpplen
2 pkt bacon
1 gul lök
1 citron (juice + skal)
ca 2 msk ghee/smör
havssalt
1 tsk muskot
1 krm svartpeppar
1 krm kanel
Gör så här:
Gör först färdigt sötpotatisen, och ställ åt sidan medan du gör resten av maten.
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Blanda i en skål med baconfett eller annat fett + havssalt. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och stek i ugn på 225 grader i ca 30 minuter.
Salta och peppra och bryn fläskkarrén ca 1 minut på varje sida i en gjutjärnspanna. Lyft ut fläskkarrén och lägg i äppelbitarna i pannan. Fortsätt med rosmarin och salvia och lägg fläskkarrén på toppen. Sätt in hela stekpannan i ugnen på 125 grader i ca 15 minuter.
Dela baconet i mindre bitar och stek på medium-hög värme i gjutjärnspanna så att fettet börjar släppa. Tärna äpple och lök och låt steka med baconet (lök först). Lägg i en rejäl klick ghee/smör och låt smälta. Tillsätt havssalt, rostad sötpotatis och rör ihop allt. Smaka av med citronsaft, citronskal och muskot-kryddblandningen.
EDIT: så här i efterhand har jag lärt mig att "Pumpkin pie spice" är en blandning av kanel, muskot, ingefära, kryddnejlika och kryddpeppar - så jag var ju på spåret med min variant. Här är recept på en äkta pumpkin pie spice.
Ingredienser:
Fläskkarré med ben
Några kvistar rosmarin
Några kvistar salvia
Havssalt
Svartpeppar
Äpple
Sötpotatis-pytt, 2 port.:
1-2 sötpotatisar (beroende på hur stora de är)
2 små äpplen
2 pkt bacon
1 gul lök
1 citron (juice + skal)
ca 2 msk ghee/smör
havssalt
1 tsk muskot
1 krm svartpeppar
1 krm kanel
Gör så här:
Gör först färdigt sötpotatisen, och ställ åt sidan medan du gör resten av maten.
Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Blanda i en skål med baconfett eller annat fett + havssalt. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och stek i ugn på 225 grader i ca 30 minuter.
Salta och peppra och bryn fläskkarrén ca 1 minut på varje sida i en gjutjärnspanna. Lyft ut fläskkarrén och lägg i äppelbitarna i pannan. Fortsätt med rosmarin och salvia och lägg fläskkarrén på toppen. Sätt in hela stekpannan i ugnen på 125 grader i ca 15 minuter.
Dela baconet i mindre bitar och stek på medium-hög värme i gjutjärnspanna så att fettet börjar släppa. Tärna äpple och lök och låt steka med baconet (lök först). Lägg i en rejäl klick ghee/smör och låt smälta. Tillsätt havssalt, rostad sötpotatis och rör ihop allt. Smaka av med citronsaft, citronskal och muskot-kryddblandningen.
Whole30: Dag 19
Frukost:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Rester av ratatouille och kycklingvingar + ägg, avocado, tomat och rostade hasselnötter
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Fläskkarré på äppelbädd med rosmarin och salvia, och sötpotatis-pytt
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Rester av ratatouille och kycklingvingar + ägg, avocado, tomat och rostade hasselnötter
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Fläskkarré på äppelbädd med rosmarin och salvia, och sötpotatis-pytt
Dagens lunch! |
LCHF-Pytt i panna
Ingredienser, 2 port.:
500 g fläsk
300 g rättika
250 g champinjoner
1 gul lök
1/2 purjolök
Gör så här:
Börja med att skala och tärna rättikan. Koka i ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt stå och rinna av ordentligt medan du gör färdigt resten. Tärna fläsket och stek det. Lägg det färdiga fläsket i en skål eller tallrik, och spara fettet att steka övriga ingredienser i. Hacka löken och stek den i fläskfett tills den börjar bli genomskinlig. Lägg undan löken tillsammans med fläsket. Grovhacka champinjonerna och stek dem mjuka - och lägg tillsammans med fläsk och lök.
Stek rättikan i fläskfett på medelvärme tills det blivit en fin gyllenbrun yta, tillsätt då de övriga ingredienserna + skivad purjolök och låt allt bli varmt. Servera till exempel med stekt ägg, avocado och lingon.
500 g fläsk
300 g rättika
250 g champinjoner
1 gul lök
1/2 purjolök
Gör så här:
Börja med att skala och tärna rättikan. Koka i ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt stå och rinna av ordentligt medan du gör färdigt resten. Tärna fläsket och stek det. Lägg det färdiga fläsket i en skål eller tallrik, och spara fettet att steka övriga ingredienser i. Hacka löken och stek den i fläskfett tills den börjar bli genomskinlig. Lägg undan löken tillsammans med fläsket. Grovhacka champinjonerna och stek dem mjuka - och lägg tillsammans med fläsk och lök.
Stek rättikan i fläskfett på medelvärme tills det blivit en fin gyllenbrun yta, tillsätt då de övriga ingredienserna + skivad purjolök och låt allt bli varmt. Servera till exempel med stekt ägg, avocado och lingon.
Thursday, October 24, 2013
Whole30: Dag 18
Frukost:
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med marulk, kokt ägg och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 banan
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Pytt i panna med fläsk + stekt ägg, avocado och lite lingon. Blev jättegott!
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med marulk, kokt ägg och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 banan
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Pytt i panna med fläsk + stekt ägg, avocado och lite lingon. Blev jättegott!
Wednesday, October 23, 2013
Whole30: Dag 17
Frukost:
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med tonfisk, kokt ägg och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 päron
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Ugnsstekta kycklingvingar med stekt aubergine och ratatouille
Så här har det för övrigt faktiskt varit idag och igår:
Den som är intresserad av hela dag-för-dag listan kan klicka här. Den har hittills stämt förvånansvärt bra!
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med tonfisk, kokt ägg och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 päron
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Ugnsstekta kycklingvingar med stekt aubergine och ratatouille
Så här har det för övrigt faktiskt varit idag och igår:
Laxsoppa med asiatiska smaker
Igår lagade jag en laxsoppa som blev otroligt god. Det är ju så enkelt att göra goda soppor med kokosmjölk! Den såg väldigt läcker ut också, och det är ju nästan halva matupplevelsen :)
Ingredienser, 2 port.:
ca 3 msk kokosolja
2 vitlöksklyftor
1/2 - 1 chili (beroende på hur stark den är, och hur stark mat du gillar)
en bit ingefära (mycket om du gillar smaken, lite mindre annars)
1 stjälk citrongräs (eller saften av 1 lime)
500 ml kokosmjölk
1 röd paprika
2 salladslökar
1/2 broccoli
400 g vildfångad lax, eller annan fisk
150 g skalade räkor
1 avocado
1/2 kruka koriander
havssalt
Gör så här:
Börja med att finhacka vitlök, ingefära, chili och citrongräs. Fräs det i kokosoljan i en stor kastrull och tillsätt kokosmjölken och lite havssalt. Låt det sedan sjuda på låg värme medan du skär upp resten av grönsakerna och fisken, och finhackar koriandern. Smaka av soppan och tillsätt eventuellt mer salt. Lägg i koriander, broccoli, paprika och vårlök och låt puttra med soppan i några minuter - men inte för länge, grönsakerna ska vara al dente! Tillsätt lax och låt den ligga i soppan på låg värme tills den är färdig - någon/några minuter bara. Servera med avocado och räkor. Mums!!
Ingredienser, 2 port.:
ca 3 msk kokosolja
2 vitlöksklyftor
1/2 - 1 chili (beroende på hur stark den är, och hur stark mat du gillar)
en bit ingefära (mycket om du gillar smaken, lite mindre annars)
1 stjälk citrongräs (eller saften av 1 lime)
500 ml kokosmjölk
1 röd paprika
2 salladslökar
1/2 broccoli
400 g vildfångad lax, eller annan fisk
150 g skalade räkor
1 avocado
1/2 kruka koriander
havssalt
Gör så här:
Börja med att finhacka vitlök, ingefära, chili och citrongräs. Fräs det i kokosoljan i en stor kastrull och tillsätt kokosmjölken och lite havssalt. Låt det sedan sjuda på låg värme medan du skär upp resten av grönsakerna och fisken, och finhackar koriandern. Smaka av soppan och tillsätt eventuellt mer salt. Lägg i koriander, broccoli, paprika och vårlök och låt puttra med soppan i några minuter - men inte för länge, grönsakerna ska vara al dente! Tillsätt lax och låt den ligga i soppan på låg värme tills den är färdig - någon/några minuter bara. Servera med avocado och räkor. Mums!!
Tuesday, October 22, 2013
Whole30: Dag 16
Laxfilé till lunch idag, skönt att äta något annat än bara sallad och kokt ägg... Och bra med lite mer mat i magen idag när jag skulle veckohandla - det är ju annars en utmaning på tom mage! Men det är ju typiskt att det var lax till lunch, samma dag som jag hade planerat att ha det till middag...
Frukost:
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Sötpotatissoppa
Blandad sallad med stekt laxfilé, 1 kokt ägg och olivolja
Mellanmål:
2 kokta ägg
några körsbärstomater
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag
Laxsoppa med asiatiska smaker
Frukost:
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Sötpotatissoppa
Blandad sallad med stekt laxfilé, 1 kokt ägg och olivolja
Mellanmål:
2 kokta ägg
några körsbärstomater
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag
Laxsoppa med asiatiska smaker
Ät kokosolja!
Jag har nyligen läst ut boken "Stoppa Alzheimer nu - Undvik, förebygg och bromsa demenssjukdomar" av dr. Bruce Fife, och känner att jag måste dela med mig av den. Läs gärna boken själv för att få din egen aha-upplevelse - men om du inte hinner/orkar/vill det - så läs i alla fall nedanstående rader, och börja ät kokosolja varje dag!
Riktig mat är A och O när det gäller att hindra sjukdomar från att få fäste i kroppen. Med riktig mat så menar Bruce Fife mat som får kroppen att producera och använda ketoner som bränsle - det vill säga kolhydratsfattig, fettrik kost. Kokosolja och MCT-olja är exceptionellt bra på att bilda ketoner i kroppen. Den stora fördelen med kokosolja är att ketonerna frigörs långsamt, över ca en 8-timmars period, vilket gör det extra bra - då har kroppen konstant tillgång till ketoner.
Det är en mycket intressant bok om flera svåra sjukdomar (Alzheimer, ALS, Parkinson m. fl) som kan förebyggas, stanna upp och t.o.m bli bättre av kokosolja. Det är en fackbok, med mycket fakta och medicinska termer. Den är stundvis lite tung att läsa, men man lär sig väldigt mycket!
Jag tror på allt/det mesta som står i boken, men även om det skulle visa sig att endast 10% av det som står i den boken är sant- så är det ändå tillräckligt stark anledning att äta kokosolja varje dag.
Så; Lev ett långt och friskt liv - ät kokosolja varje dag! Stek i kokosolja, baka med kokosolja, tillsätt kokosolja i soppor, ha kokosolja i kaffet/teet, ät det med sked...bara se till att få i dig det! :-)
Monday, October 21, 2013
Real Food Con
Denna veckan är det "Real Food Con" i USA, med massa föreläsningar och matlagningsprogram om paleo-mat. Allt ligger gratis på nätet i 24 timmar om man har registrerat sig, så registrera dig här för gratis tillgång till allt!
Whole30: Dag 15 - Halvvägs!!
15 dagar avklarade - 15 dagar kvar...
Frukost:
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
3 kokta ägg med blandad sallad och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1/2 päron
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Köttfärsröra med bacon och lök + stekt vitkål, vitlökscreme och sallad. Det ekade ganska tomt i kylskåpet idag, men jag knåpade ihop mat med det lilla jag hittade. Köttfärsröran blev jättegod! Bara man har bacon och lök så klarar man sig :) Lite tomatpuré hade jag i också (Ardita's innehåller bara tomat och salt och är därför whole30-godkänd), och salt och peppar. Men nu är det verkligen helt tomt i kylskåpet, så det blir storhandling imorgon!
Frukost:
1 avocado
några körsbärstomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
3 kokta ägg med blandad sallad och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1/2 päron
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Köttfärsröra med bacon och lök + stekt vitkål, vitlökscreme och sallad. Det ekade ganska tomt i kylskåpet idag, men jag knåpade ihop mat med det lilla jag hittade. Köttfärsröran blev jättegod! Bara man har bacon och lök så klarar man sig :) Lite tomatpuré hade jag i också (Ardita's innehåller bara tomat och salt och är därför whole30-godkänd), och salt och peppar. Men nu är det verkligen helt tomt i kylskåpet, så det blir storhandling imorgon!
Sunday, October 20, 2013
Whole30: Dag 14
Frukost:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Köttfärssoppa med 2 kokta ägg
Middag:
Kalvstek med brysselkål, rostad lök, champinjoncreme och lingon
Kommentar:
Vi har jobbat hårt i trädgården hela dagen idag igen, och glömde bort att äta på eftermiddagen... Så när det var dags för middag (som blev sent) så var vi superhungriga! Men oj, vad gott maten smakade då :)
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Köttfärssoppa med 2 kokta ägg
Middag:
Kalvstek med brysselkål, rostad lök, champinjoncreme och lingon
Kommentar:
Vi har jobbat hårt i trädgården hela dagen idag igen, och glömde bort att äta på eftermiddagen... Så när det var dags för middag (som blev sent) så var vi superhungriga! Men oj, vad gott maten smakade då :)
Rostad lök
Rostad lök som svärfar brukar göra till stek. Det blir någonstans mittemellan stekt och rostad lök egentligen, men smakar jättegott (lök gör ju nästan alltid det...)
Ingredienser:
4 gula lökar
ca 4 msk ghee eller smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva löken fint. Stek löken i ghee/smör tills den är mjuk och börjar få fin färg. Lägg över löken i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 1- 1,5 timmar (eller tills löken börjar bli lite "torr-seg"). Rör om med jämna mellanrum.
Ingredienser:
4 gula lökar
ca 4 msk ghee eller smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva löken fint. Stek löken i ghee/smör tills den är mjuk och börjar få fin färg. Lägg över löken i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 1- 1,5 timmar (eller tills löken börjar bli lite "torr-seg"). Rör om med jämna mellanrum.
Saturday, October 19, 2013
Whole30: Dag 13
Frukost:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lite rester från gårdagens kycklingcurry
Pytt på lök, skinkstek och svamp
1 kokt ägg
Lunch:
Köttfärssoppa (gjord på köttfärs, skivad purjolök som jag hade i frysen och den sista buljongen från skinksteken - busenkelt och snabblagat)
Middag:
Stekt fläskkarré med vitkålspasta
Kommentar:
Vi har varit ute och jobbat hela dagen. Klyvt ved, eldat skräp och städat undan en massa saker som inte ska ligga framme när snön och vintern kommer. Skönt att få lite ordning på tomten! Men det var mycket jobb, så matlagningen blev nedprioriterad. Det blev en stadig frukost, supersnabblagad soppa till lunch och väldigt enkel middag. Inget lördagsmys direkt, men ändå gott och mättande.
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lite rester från gårdagens kycklingcurry
Pytt på lök, skinkstek och svamp
1 kokt ägg
Lunch:
Köttfärssoppa (gjord på köttfärs, skivad purjolök som jag hade i frysen och den sista buljongen från skinksteken - busenkelt och snabblagat)
Middag:
Stekt fläskkarré med vitkålspasta
Kommentar:
Vi har varit ute och jobbat hela dagen. Klyvt ved, eldat skräp och städat undan en massa saker som inte ska ligga framme när snön och vintern kommer. Skönt att få lite ordning på tomten! Men det var mycket jobb, så matlagningen blev nedprioriterad. Det blev en stadig frukost, supersnabblagad soppa till lunch och väldigt enkel middag. Inget lördagsmys direkt, men ändå gott och mättande.
Kycklingcurry med blomkålsris
Ingredienser, 2-3 port.:
2-3 msk kokosolja
3 kycklingfiléer, delade i mindre bitar
1 gul lök, grovhackad
1 stort äpple, tärnat
500 ml krossade tomater
ca 2 dl buljong (jag använde buljongen som blev över när jag gjorde skinkstek häromdagen, den var salt, fet och god)
1 msk curry
1 tsk citronsaft
1 blomkål
Gör så här:
Stek löken i kokosolja några minuter. Tillsätt äpple, tomatkross, buljong, citronsaft och curry. Låt puttra ihop i ca 30 minuter. Stek under tiden kycklingen och riv blomkålen.
Smaka av currygrytan när det har gått ca 30 minuter och krydda evt. mer. Tillsätt kycklingen. Koka upp vatten och lägg i blomkålsriset - ca 30 sekunder. Klart!
2-3 msk kokosolja
3 kycklingfiléer, delade i mindre bitar
1 gul lök, grovhackad
1 stort äpple, tärnat
500 ml krossade tomater
ca 2 dl buljong (jag använde buljongen som blev över när jag gjorde skinkstek häromdagen, den var salt, fet och god)
1 msk curry
1 tsk citronsaft
1 blomkål
Gör så här:
Stek löken i kokosolja några minuter. Tillsätt äpple, tomatkross, buljong, citronsaft och curry. Låt puttra ihop i ca 30 minuter. Stek under tiden kycklingen och riv blomkålen.
Smaka av currygrytan när det har gått ca 30 minuter och krydda evt. mer. Tillsätt kycklingen. Koka upp vatten och lägg i blomkålsriset - ca 30 sekunder. Klart!
Friday, October 18, 2013
Whole30: Dag 12
Frukost:
1/2 pkt stekt bacon
1 avocado
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
2 stekta ägg
3 skivor skinkstek med senap
Tomat, gurka och ruccolasallad
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Kycklingcurry med blomkålsris
Kommentar:
Inga cravings idag... Kanske för att jag startade dagen med bacon? :-D
1/2 pkt stekt bacon
1 avocado
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
2 stekta ägg
3 skivor skinkstek med senap
Tomat, gurka och ruccolasallad
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Kycklingcurry med blomkålsris
Kommentar:
Inga cravings idag... Kanske för att jag startade dagen med bacon? :-D
Knaperstekt bacon i ugn
Det skvätter inte över hela spisen, och det blir ingen disk! :-)
Klä en långpanna eller stor ugnsfast form med aluminiumfolie. Lägg ut baconskivorna vid sidan om varandra och stek i ugn (strax över mitten) på 225 grader. Jag brukar köra ca 5 minuter, så tar jag ut formen och vänder baconskivorna och kör 5 minuter till. Till sist sätter jag på grillfunktionen en stund och då blir det perfekta skivor :) Men man måste passa det noga - det blir fort bränt med grillfunktionen!
Klä en långpanna eller stor ugnsfast form med aluminiumfolie. Lägg ut baconskivorna vid sidan om varandra och stek i ugn (strax över mitten) på 225 grader. Jag brukar köra ca 5 minuter, så tar jag ut formen och vänder baconskivorna och kör 5 minuter till. Till sist sätter jag på grillfunktionen en stund och då blir det perfekta skivor :) Men man måste passa det noga - det blir fort bränt med grillfunktionen!
Thursday, October 17, 2013
Whole30: Dag 11
Frukost:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Köttfärslimpa med blandad sallad och olivolja
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
2 kokta ägg
1 morot
Middag:
Paprikasoppa med stekt kyckling och ruccola
Kommentar:
Idag har det varit lite jobbigt - jag är sugen på "förbjudna" saker hela tiden... Jag som i vanliga fall inte är speciellt sötsugen har idag haft cravings för massa sött: kanelbullar, choklad, cheesecake, pekannötswienebröd (hur kom jag ens att tänka på det??? Tror inte jag har ätit det på 10 år!)... och massa annat.
Men tydligen är det helt normalt, och dag 10-11 är de svåraste dagarna enligt denna listan. Det stämmer så otroligt väl: "Fact: you are most likely to quit your Whole30 program on Day 10 or 11. By this point, the newness of the program has worn off. You’ve made it through most of the unpleasant physical milestones, but you’ve yet to experience any of the “magic” the program promises. You’re still struggling to establish your new routine (read: you’ve eaten eggs prepared ten different ways over the last ten days), and while you’ve been trying really hard to have a good attitude, today you are incredibly aware of all the foods you’re “choosing not to eat right now.” Everywhere you look, you see the things you “can’t” have: the melted cheese on a greasy burger, the creaminess of that double-scoop cone, the cold beer in your best friend’s tailgate cooler. Dammit, this is hard! And right now you’re wondering if the results will really be as good as “they” all say it is.
You’re cranky, you’re impatient, and you’re really, really tempted to just eat the stupid cheese.
This is where you really start to experience the psychological hold that your food habits have on you. You’ve put in a lot of effort to get to where you are right now, but you’re still waiting for the results you’re hoping to see. Your brain tells you that you deserve some kind of reward (don’t you?) and, of course, we’ve been conditioned to think of food as the best reward out there. Right now, you’re craving that ice cream, beer, or whatever treat you think would make for just the right reward. But, instead of that treat, you’re standing face to face with the realization that you have 20 more days of deprivation ahead of you."
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Köttfärslimpa med blandad sallad och olivolja
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
2 kokta ägg
1 morot
Middag:
Paprikasoppa med stekt kyckling och ruccola
Kommentar:
Idag har det varit lite jobbigt - jag är sugen på "förbjudna" saker hela tiden... Jag som i vanliga fall inte är speciellt sötsugen har idag haft cravings för massa sött: kanelbullar, choklad, cheesecake, pekannötswienebröd (hur kom jag ens att tänka på det??? Tror inte jag har ätit det på 10 år!)... och massa annat.
Men tydligen är det helt normalt, och dag 10-11 är de svåraste dagarna enligt denna listan. Det stämmer så otroligt väl: "Fact: you are most likely to quit your Whole30 program on Day 10 or 11. By this point, the newness of the program has worn off. You’ve made it through most of the unpleasant physical milestones, but you’ve yet to experience any of the “magic” the program promises. You’re still struggling to establish your new routine (read: you’ve eaten eggs prepared ten different ways over the last ten days), and while you’ve been trying really hard to have a good attitude, today you are incredibly aware of all the foods you’re “choosing not to eat right now.” Everywhere you look, you see the things you “can’t” have: the melted cheese on a greasy burger, the creaminess of that double-scoop cone, the cold beer in your best friend’s tailgate cooler. Dammit, this is hard! And right now you’re wondering if the results will really be as good as “they” all say it is.
You’re cranky, you’re impatient, and you’re really, really tempted to just eat the stupid cheese.
This is where you really start to experience the psychological hold that your food habits have on you. You’ve put in a lot of effort to get to where you are right now, but you’re still waiting for the results you’re hoping to see. Your brain tells you that you deserve some kind of reward (don’t you?) and, of course, we’ve been conditioned to think of food as the best reward out there. Right now, you’re craving that ice cream, beer, or whatever treat you think would make for just the right reward. But, instead of that treat, you’re standing face to face with the realization that you have 20 more days of deprivation ahead of you."
Det jag ville äta |
Det jag faktiskt åt |
Wednesday, October 16, 2013
Grönsakswok med strimlad fläskkarré och tahinisås
Ingredienser, 2 port.:
3-400 g fläskkarré
1 msk ghee
250 g champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
1 broccoli
3 msk kokosolja
1 röd chili
ca 2 cm ingefära
salt
1-2 dl tahinisås
Gör så här:
Finhacka ingefära och chili och ställ åt sidan. Strimla fläskkarrén och stek i ghee. Tillsätt ca hälften av chilin/ingefäran när köttet börjar bli färdigstekt, och salta.
Klyfta champinjonerna och stek dem först i ca 1 msk kokosolja tills de har släppt all vätska. Ställ åt sidan. Grovhacka lök och paprika och stek i några minuter i kokosolja, ställ åt sidan. Hacka broccolin och stek den i ca 1 msk kokosolja. När broccolin har stekt några minuter tillsätter man svamp, lök, paprika och resten av chilin/ingefäran. Salta och blanda i ca 1 dl tahinisås.
Lägg upp grönsakswoken i tallrikar, med köttet ovanpå - och ringla gärna över lite extra tahinisås. Mums!
3-400 g fläskkarré
1 msk ghee
250 g champinjoner
1 gul lök
1 röd paprika
1 broccoli
3 msk kokosolja
1 röd chili
ca 2 cm ingefära
salt
1-2 dl tahinisås
Gör så här:
Finhacka ingefära och chili och ställ åt sidan. Strimla fläskkarrén och stek i ghee. Tillsätt ca hälften av chilin/ingefäran när köttet börjar bli färdigstekt, och salta.
Klyfta champinjonerna och stek dem först i ca 1 msk kokosolja tills de har släppt all vätska. Ställ åt sidan. Grovhacka lök och paprika och stek i några minuter i kokosolja, ställ åt sidan. Hacka broccolin och stek den i ca 1 msk kokosolja. När broccolin har stekt några minuter tillsätter man svamp, lök, paprika och resten av chilin/ingefäran. Salta och blanda i ca 1 dl tahinisås.
Lägg upp grönsakswoken i tallrikar, med köttet ovanpå - och ringla gärna över lite extra tahinisås. Mums!
Whole30: Dag 10
En tredjedel av utmaningen avklarad! Jag har mycket energi och blir inte
så eftermiddagstrött som jag brukar. Sover väldigt gott på nätterna
också. Annars kan jag inte påstå att jag märker så stora
förändringar...
Frukost:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
några körsbärstomater
en näve valnötter/pumpakärnor
Lunch:
2 kycklinglår med blandad sallad och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 morot
1/2 banan
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Grönsakswok med strimlad fläskkarré och tahinisås
Frukost:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
några körsbärstomater
en näve valnötter/pumpakärnor
Lunch:
2 kycklinglår med blandad sallad och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 morot
1/2 banan
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Grönsakswok med strimlad fläskkarré och tahinisås
Krämig tahini-sås
Denna såsen blev jättegod! Jag tror att den kan fungera lika bra som dressing till en enkel sommarsallad, som woksås till wokade grönsaker eller som "vanlig" sås till stekt kyckling. Och det var ju så himla enkelt att röra ihop :)
Ingredienser:
ca 1 dl tahini (sesampasta - gör egen på samma sätt som mandelsmör, eller köp i butik)
ca 2 msk färskpressad citronsaft
1 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
ca 1 krm svartpeppar
ca 1 tsk salt
Gör så här:
Rör ihop tahini med vatten och ca hälften av citronsaften. Pressa i vitlök och smaka av med salt, peppar och evt. mer citronsaft. Servera såsen kall, eller varm - välj själv :)
Ingredienser:
ca 1 dl tahini (sesampasta - gör egen på samma sätt som mandelsmör, eller köp i butik)
ca 2 msk färskpressad citronsaft
1 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
ca 1 krm svartpeppar
ca 1 tsk salt
Gör så här:
Rör ihop tahini med vatten och ca hälften av citronsaften. Pressa i vitlök och smaka av med salt, peppar och evt. mer citronsaft. Servera såsen kall, eller varm - välj själv :)
Tuesday, October 15, 2013
Whole30: Dag 9
Frukost:
1 avocado
några körsbärtomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med 2 kokta ägg och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 äpple
Middag:
Fisksoppa med tomat och bacon
en näve rostade hasselnötter/mandlar
1 avocado
några körsbärtomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Blandad sallad med 2 kokta ägg och olivolja
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 äpple
Middag:
Fisksoppa med tomat och bacon
en näve rostade hasselnötter/mandlar
Lunch |
Middag |
Monday, October 14, 2013
Sötpotatisfrittata
Ingredienser, 2 port.:
1-2 msk kokosolja
2 sötpotatisar
2 msk klippt/grovhackad gräslök
8 ägg
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och skiva i ca 0,5-1 cm tjocka skivor. Koka tills sötpotatisen är mjuk, ca 10-15 minuter. Smörj en ugnssäker form med kokosoljan och lägg i sötpotatisskivorna. Klipp över gräslök. Vispa ihop ägg, salt och peppar och häll över sötpotatisen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills äggen har stannat helt. Servera till exempel med knaperstekt bacon och avocado.
1-2 msk kokosolja
2 sötpotatisar
2 msk klippt/grovhackad gräslök
8 ägg
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och skiva i ca 0,5-1 cm tjocka skivor. Koka tills sötpotatisen är mjuk, ca 10-15 minuter. Smörj en ugnssäker form med kokosoljan och lägg i sötpotatisskivorna. Klipp över gräslök. Vispa ihop ägg, salt och peppar och häll över sötpotatisen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills äggen har stannat helt. Servera till exempel med knaperstekt bacon och avocado.
Whole30: Dag 8
Frukost:
1 avocado
några körsbärtomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Sallad med isbergssallad, gurka, rödlök, oliver, champinjoner, selleri, vitkål, rödkål, grönkål, morötter, 2 kokta ägg och olivolja + 1/2 apelsin till "efterrätt"
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
1 kokt ägg
1 morot
ca 10 valnötter
Middag:
Sötpotatisfrittata med stekt bacon, avocado och sallad
1 avocado
några körsbärtomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Sallad med isbergssallad, gurka, rödlök, oliver, champinjoner, selleri, vitkål, rödkål, grönkål, morötter, 2 kokta ägg och olivolja + 1/2 apelsin till "efterrätt"
Mellanmål:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
1 kokt ägg
1 morot
ca 10 valnötter
Middag:
Sötpotatisfrittata med stekt bacon, avocado och sallad
Sunday, October 13, 2013
Whole30: Dag 7 - Superwoman!
En fjärdedel av utmaningen avklarad! Och än så länge går det väldigt bra tycker jag. Idag har jag haft massa energi, och jobbat i trädgården hela dagen. Vi har tagit ner 5 träd + ca 50 meter häck och sly. Dvs. sågat, klippt, räfsat, burit och släpat hela dagen. Ändå hade jag energi över när jag kom in att renbädda sängen och städa badrummet... Just nu börjar jag bli lite trött, men känner mig väldigt nöjd och belåten med dagen :)
Brunch:
Kokt ägg, rökt lax, avocado, parmaskinka, tomat och rödlök
Mellanmål:
2 skivor skinkstek med senap och skivat äpple
Middag:
Currykryddad köttfärsröra med purjolök och svamp + avocado och sallad.
Brunch:
Kokt ägg, rökt lax, avocado, parmaskinka, tomat och rödlök
Mellanmål:
2 skivor skinkstek med senap och skivat äpple
Middag:
Currykryddad köttfärsröra med purjolök och svamp + avocado och sallad.
Ugnsstekt kycklinglår med baconlindad sötpotatis
Paleomat är enkelt! Skitenkelt, faktiskt :) Det är väl egentligen för mycket kolhydrater och alldeles för lite fett i denna middagen..., men det var väldigt gott ändå :)
Ingredienser, 2 port.:
2 kycklinglår
2-3 sötpotatisar
1 pkt bacon
salt
svartpeppar
paprikapulver
1 msk kokosolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnfast form med kokosolja och lägg i kycklinglåren. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Skala sötpotatisen, och dela i mindre bitar, ca 4 per potatis. Linda en baconskiva runt varje och lägg i en ugnsfast form. Ställ in båda formarna i mitten av ugnen och låt stå i ca 40 minuter. Servera med avocado, sallad och olivolja.
Ingredienser, 2 port.:
2 kycklinglår
2-3 sötpotatisar
1 pkt bacon
salt
svartpeppar
paprikapulver
1 msk kokosolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnfast form med kokosolja och lägg i kycklinglåren. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Skala sötpotatisen, och dela i mindre bitar, ca 4 per potatis. Linda en baconskiva runt varje och lägg i en ugnsfast form. Ställ in båda formarna i mitten av ugnen och låt stå i ca 40 minuter. Servera med avocado, sallad och olivolja.
Saturday, October 12, 2013
Whole30: Dag 6
Brunch:
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Stekt ägg, stekt lök, stekt svamp, ugnsstekt lax (rester från i förrgår), isbergssallad, gurka och tomat
Mellanmål:
2 skivor skinkstek med senap (French's yellow mustard - whole30 godkänd!)
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Ugnsstekt kycklinglår med baconlindad sötpotatis, avocado, sallad och olivolja
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Stekt ägg, stekt lök, stekt svamp, ugnsstekt lax (rester från i förrgår), isbergssallad, gurka och tomat
Mellanmål:
2 skivor skinkstek med senap (French's yellow mustard - whole30 godkänd!)
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Ugnsstekt kycklinglår med baconlindad sötpotatis, avocado, sallad och olivolja
Frukost som man klarar sig en stund på! |
Friday, October 11, 2013
Whole30: Dag 5
Frukost:
en näve rostade mandlar
1 kopp örtte med 2 tsk kokosolja
Lunch:
Kycklinggryta (resterna från i förrgår)
Mellanmål:
Fläsksvålen från en skinkstek jag gjorde på eftermiddagen (perfekt med skivor till frukost/lunch/mellis i helgen), och en skiva av skinksteken.
Middag:
Enkel räkrätt med vitlökscréme.
en näve rostade mandlar
1 kopp örtte med 2 tsk kokosolja
Lunch:
Kycklinggryta (resterna från i förrgår)
Mellanmål:
Fläsksvålen från en skinkstek jag gjorde på eftermiddagen (perfekt med skivor till frukost/lunch/mellis i helgen), och en skiva av skinksteken.
Middag:
Enkel räkrätt med vitlökscréme.
Thursday, October 10, 2013
Whole30: Dag 4 (Ugnsstekt lax med broccoli, rödlök, gurka, avocado, olivolja och rostade mandlar)
Frukost:
1 kokt ägg
1 morot
några körsbärstomater
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Sallad med ruccola, gurka, tomat, rödlök, röd+grön+gul paprika, olivolja och stekt bacon
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 morot
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Ugnsstekt lax med broccoli, rödlök, gurka, avocado, olivolja och rostade mandlar
Lägg laxen i en smord (med kokosolja) ugnsfast form och salta och peppra. Stek laxen i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Torr-rosta under tiden mandlarna och skär upp grönsaker. Ringla över lite olivolja och strö lite flingsalt på toppen. Så himla enkelt! Och jättegott!
1 kokt ägg
1 morot
några körsbärstomater
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Sallad med ruccola, gurka, tomat, rödlök, röd+grön+gul paprika, olivolja och stekt bacon
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 morot
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Ugnsstekt lax med broccoli, rödlök, gurka, avocado, olivolja och rostade mandlar
Lägg laxen i en smord (med kokosolja) ugnsfast form och salta och peppra. Stek laxen i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter. Torr-rosta under tiden mandlarna och skär upp grönsaker. Ringla över lite olivolja och strö lite flingsalt på toppen. Så himla enkelt! Och jättegott!
Snabb och enkel kycklinggryta
Gårdagens kycklinggryta i all sin enkelhet.
Ingredienser, 3 port:
700 g kycklingfilé
1 gul lök
1 blomkålshuvud
1 squash
500 ml kokosmjölk
kokosolja
curry
salt
3 vitlöksklyftor
Gör så här:
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i kokosolja. Krydda med salt och curry. Ställ åt sidan. Grovhacka lök och blomkål och tärna squashen. Stek i kokosolja tills blomkålen börjar mjukna lite. Tillsätt kycklingen, kokosmjölken och vitlöken och låt allt bli varmt. Smaka av med mer salt och curry.
Ingredienser, 3 port:
700 g kycklingfilé
1 gul lök
1 blomkålshuvud
1 squash
500 ml kokosmjölk
kokosolja
curry
salt
3 vitlöksklyftor
Gör så här:
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i kokosolja. Krydda med salt och curry. Ställ åt sidan. Grovhacka lök och blomkål och tärna squashen. Stek i kokosolja tills blomkålen börjar mjukna lite. Tillsätt kycklingen, kokosmjölken och vitlöken och låt allt bli varmt. Smaka av med mer salt och curry.
Wednesday, October 9, 2013
Whole30: Dag 3
Frukost:
1 avocado
några körsbärtomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Sallad med ruccola, rödlök, avocado, gurka, tomat, 2 kokta ägg och olivolja.
Middag:
Kycklinggryta
Kommentar:
Jag hade ett långt externt möte efter lunchen idag och med restid osv. så blev klockan mycket och plötsligt var det dags att åka hem så det blev aldrig tid för mellanmål idag. Men först var det veckohandling som gällde. På nästan tom mage... En liten utmaning! Men jag fixade det :-) Så fort jag var hemma igen så kastade jag mig över matlagningen eftersom jag var H.U.N.G.R.I.G. och då kändes det viktigt att det gick fort, så då blev det kycklinggryta!
1 avocado
några körsbärtomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
Sallad med ruccola, rödlök, avocado, gurka, tomat, 2 kokta ägg och olivolja.
Middag:
Kycklinggryta
Kommentar:
Jag hade ett långt externt möte efter lunchen idag och med restid osv. så blev klockan mycket och plötsligt var det dags att åka hem så det blev aldrig tid för mellanmål idag. Men först var det veckohandling som gällde. På nästan tom mage... En liten utmaning! Men jag fixade det :-) Så fort jag var hemma igen så kastade jag mig över matlagningen eftersom jag var H.U.N.G.R.I.G. och då kändes det viktigt att det gick fort, så då blev det kycklinggryta!
Tuesday, October 8, 2013
Stekt kolja med blomkålspytt
Ingredienser, 2 port:
1 gul lök
1 blomkål
evt. squash (jag använde resterna från igår)
Herbamare örtsalt
2 msk kokosolja
2 koljafiléer
1 msk kokosolja
1 msk ghee
1 msk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt
en näve hasselnötter
Gör så här:
Grovhacka löken och blomkålen och stek det i ca 2 msk kokosolja tills blomkålen börjar mjukna lite. Krydda med örtsalt och evt. lite svartpeppar. Blanda paprikapulver, svartpeppar och salt i en tallrik. Krama ur koljafiléerna om de är vattniga och doppa dem i kryddblandningen. Stek på låg värme i en blandning av kokosolja och ghee. Några minuter på varje sida, eller tills fisken är helt vit. Lägg upp fisk och blomkålspytt på tallrikar och garnera med grovhackade, rostade hasselnötter. Använd gärna stekfettet från fisken som sås.
1 gul lök
1 blomkål
evt. squash (jag använde resterna från igår)
Herbamare örtsalt
2 msk kokosolja
2 koljafiléer
1 msk kokosolja
1 msk ghee
1 msk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt
en näve hasselnötter
Gör så här:
Grovhacka löken och blomkålen och stek det i ca 2 msk kokosolja tills blomkålen börjar mjukna lite. Krydda med örtsalt och evt. lite svartpeppar. Blanda paprikapulver, svartpeppar och salt i en tallrik. Krama ur koljafiléerna om de är vattniga och doppa dem i kryddblandningen. Stek på låg värme i en blandning av kokosolja och ghee. Några minuter på varje sida, eller tills fisken är helt vit. Lägg upp fisk och blomkålspytt på tallrikar och garnera med grovhackade, rostade hasselnötter. Använd gärna stekfettet från fisken som sås.
Whole30: Dag 2.
Dagens whole30 måltider:
Frukost:
1 kopp örtte med 2 tsk kokosolja
Lunch:
Sallad med ruccola, rödlök, röd + gul paprika, selleri, oliver, gurka, 3 kokta ägg och olivolja.
Mellanmål:
1 banan
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Stekt kolja med blomkålspytt och rostade hasselnötter
Kommentar:
Idag har jag varit trööööött på eftermiddagen. Det blev nog för lite mat till lunch - men salladsbuffén var verkligen tråkig och omotiverande idag. Bruna och "slappa" grönsaker och lite av allt. Det brukar vara bättre så jag hoppas att detta bara var tillfälligt - annars måste jag komma på en annan lunch-lösning.
Frukost:
1 kopp örtte med 2 tsk kokosolja
Lunch:
Sallad med ruccola, rödlök, röd + gul paprika, selleri, oliver, gurka, 3 kokta ägg och olivolja.
Mellanmål:
1 banan
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Stekt kolja med blomkålspytt och rostade hasselnötter
Kommentar:
Idag har jag varit trööööött på eftermiddagen. Det blev nog för lite mat till lunch - men salladsbuffén var verkligen tråkig och omotiverande idag. Bruna och "slappa" grönsaker och lite av allt. Det brukar vara bättre så jag hoppas att detta bara var tillfälligt - annars måste jag komma på en annan lunch-lösning.
Busenkel köttfärsfylld squash
Så här enkelt gör man whole30-godkänd köttfärsfylld squash :) Snabblagat och gott!
Ingredienser, 2 port.:
1 stor squash (ca 600 g)
3-4 msk kokosolja
500 g köttfärs
2 msk tacokrydda
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela squashen på mitten och gröp ur den. Pensla halvorna med lite kokosolja och gratinera dem på 200 grader överst i ugnen i ca 10 minuter. Stek under tiden köttfärsen i resten av kokosoljan och smaksätt med tacokrydda. Lägg färsen i squashhalvorna och gratinera i ugnen i ca 10 minuter till i mitten av ugnen. Servera till exempel med stekt svamp och/eller sallad.
Ingredienser, 2 port.:
1 stor squash (ca 600 g)
3-4 msk kokosolja
500 g köttfärs
2 msk tacokrydda
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela squashen på mitten och gröp ur den. Pensla halvorna med lite kokosolja och gratinera dem på 200 grader överst i ugnen i ca 10 minuter. Stek under tiden köttfärsen i resten av kokosoljan och smaksätt med tacokrydda. Lägg färsen i squashhalvorna och gratinera i ugnen i ca 10 minuter till i mitten av ugnen. Servera till exempel med stekt svamp och/eller sallad.
Monday, October 7, 2013
Whole30: Dag 1.
Först, generellt om mina matvanor i vanliga fall:
Frukost: äter jag nästan aldrig... Det blir som regel en kopp te eller kaffe med 1-2 tsk kokosolja. Men om jag är hungrig på morgonen så äter jag såklart något. Då kan det bli ägg, makrill i tomat, avocado och tomat eller havregröt. På helgerna kan det bli kokosgröt, bananpannkakor eller bröd/knäckkebröd och pålägg.
Lunch: får jag serverad på jobbet. Varje dag är det 2 olika maträtter och en soppa + salladsbuffé och bröd. Oftast är det något av den lagade maten som jag kan äta - men ibland blir det bara sallad för min del. Jag lägger då till rökt lax och kokt ägg som finns för det mesta.
Mellanmål: Efter lunch dricker jag en kopp te eller kaffe med kokosolja, och ofta brukar jag stå mig på det en stund. Så mellanmål behöver jag bara om det har blivit för lite mat till lunch. Då blir det som regel ett kokt ägg och lite nötter.
Middag: Lagar jag när jag har kommit hem från jobbet - och vad det blir varierar våldsamt beroende på hur noga jag har planerat mat + inköp i förväg och hur sliten eller motiverad jag är...
Och så här såg dagen idag ut:
Frukost:
1 avocado
några körsbärtomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
En tallrik thai kycklingsoppa (jag tänkte att den var helt ren, men kom på sen att de säkert har använt buljong - som det ju ofta är glutamat i...)
Sallad med ruccola, rödlök, grön, röd + gul paprika, blomkålsbuketter, broccolibuketter, gurka, 2 kokta ägg och olivolja.
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 morot
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Köttfärsfylld squash med stekta champinjoner.
Kommentar: Motivationen var på topp denna första dagen, så det var inga som helst problem att äta rent idag :) Men luncherna framöver blir nog bara sallad för att inte råka få i mig glutamat och annat skräp utan att veta om det.
Frukost: äter jag nästan aldrig... Det blir som regel en kopp te eller kaffe med 1-2 tsk kokosolja. Men om jag är hungrig på morgonen så äter jag såklart något. Då kan det bli ägg, makrill i tomat, avocado och tomat eller havregröt. På helgerna kan det bli kokosgröt, bananpannkakor eller bröd/knäckkebröd och pålägg.
Lunch: får jag serverad på jobbet. Varje dag är det 2 olika maträtter och en soppa + salladsbuffé och bröd. Oftast är det något av den lagade maten som jag kan äta - men ibland blir det bara sallad för min del. Jag lägger då till rökt lax och kokt ägg som finns för det mesta.
Mellanmål: Efter lunch dricker jag en kopp te eller kaffe med kokosolja, och ofta brukar jag stå mig på det en stund. Så mellanmål behöver jag bara om det har blivit för lite mat till lunch. Då blir det som regel ett kokt ägg och lite nötter.
Middag: Lagar jag när jag har kommit hem från jobbet - och vad det blir varierar våldsamt beroende på hur noga jag har planerat mat + inköp i förväg och hur sliten eller motiverad jag är...
Och så här såg dagen idag ut:
Frukost:
1 avocado
några körsbärtomater
ca 1 msk pumpakärnor
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Lunch:
En tallrik thai kycklingsoppa (jag tänkte att den var helt ren, men kom på sen att de säkert har använt buljong - som det ju ofta är glutamat i...)
Sallad med ruccola, rödlök, grön, röd + gul paprika, blomkålsbuketter, broccolibuketter, gurka, 2 kokta ägg och olivolja.
Mellanmål:
1 kokt ägg
1 morot
ca 10 valnötter
1 kopp örtte med 1 tsk kokosolja
Middag:
Köttfärsfylld squash med stekta champinjoner.
Kommentar: Motivationen var på topp denna första dagen, så det var inga som helst problem att äta rent idag :) Men luncherna framöver blir nog bara sallad för att inte råka få i mig glutamat och annat skräp utan att veta om det.
Sunday, October 6, 2013
Champinjoncrême
Idag gjorde jag en champinjoncrême istället för sås till maten, och det blev jättegott! Enkelt att göra, och man kan garanterat frysa in det också - och använda som bas i champinjonsoppa vid ett senare tillfälle.
Ingredienser:
6-700 g champinjoner
2 scharlottenlökar
ca 50 g kokosolja/ghee/smör/olivolja
salt
vitpeppar
Gör så här:
Grovhacka champinjoner och scharlottenlök och stek det mjukt i en stekpanna. Lägg över det i en kastrull och låt det puttra tills den mesta av vätskan är borta. Tillsätt matfettet och mixa sedan allt med stavmixer till en crême. Smaka av med salt och peppar - eller andra kryddor som du föredrar.
Ingredienser:
6-700 g champinjoner
2 scharlottenlökar
ca 50 g kokosolja/ghee/smör/olivolja
salt
vitpeppar
Gör så här:
Grovhacka champinjoner och scharlottenlök och stek det mjukt i en stekpanna. Lägg över det i en kastrull och låt det puttra tills den mesta av vätskan är borta. Tillsätt matfettet och mixa sedan allt med stavmixer till en crême. Smaka av med salt och peppar - eller andra kryddor som du föredrar.
Saturday, October 5, 2013
Paleo pulled pork
Pulled pork är så himla gott, och enkelt. Man kan om man vill köpa färdig barbequesås, men då får man en del socker och tillsatser på köpet... Med hemgjord barbequesås blir detta däremot helt tillsatsfritt :-)
Ingredienser:
ca 1,5 kg benfri fläskkarré
2 gula lökar
5-6 klyftor vitlök
ca 3 dl BBQ-sås
ca 3 tsk salt
ca 3 krm svartpeppar
ca 2 krm cayennepeppar
ca 2 tsk paprikapulver
Gör så här:
Gnid in köttet runt om med salt, peppar, cayennepeppar och paprikapulver. Lägg det i en gjutjärnsgryta eller annan gryta med lock som tål ugnsvärme (eller använd eventuellt en ugnsfast form, men täck då köttet noga med aluminiumfolie). Klyfta lök och vitlök och lägg det på och runt köttet. Häll över ca 3 dl BBQ-sås. Låt stå i nedre delen av ugnen på 125 grader i ca 6-8 timmar. Servera till exempel med kålrotspommes, sallad och extra BBQ-sås.
Ingredienser:
ca 1,5 kg benfri fläskkarré
2 gula lökar
5-6 klyftor vitlök
ca 3 dl BBQ-sås
ca 3 tsk salt
ca 3 krm svartpeppar
ca 2 krm cayennepeppar
ca 2 tsk paprikapulver
Gör så här:
Gnid in köttet runt om med salt, peppar, cayennepeppar och paprikapulver. Lägg det i en gjutjärnsgryta eller annan gryta med lock som tål ugnsvärme (eller använd eventuellt en ugnsfast form, men täck då köttet noga med aluminiumfolie). Klyfta lök och vitlök och lägg det på och runt köttet. Häll över ca 3 dl BBQ-sås. Låt stå i nedre delen av ugnen på 125 grader i ca 6-8 timmar. Servera till exempel med kålrotspommes, sallad och extra BBQ-sås.
Subscribe to:
Posts (Atom)