Sunday, February 16, 2014

Ossobuco med gremolata

Mustig smak, och köttet nästan smälter i munnen. Ossobuco betyder ben med hål i - och det är det som definierar rätten. När märgen från benet smälter ut i maträtten och skapar ett hål i benet - det är då rätten får sin karakteristiska smak.

Ingredienser, ca 3 port.:
2-3 msk olivolja
ca 1 kg skivad kalvlägg (eller bogskiva med ben)
ca 0,5 tsk salt
ca 0,5 tsk nymald svartpeppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter eller palsternackor (ca 100 g)
2 stänger stångselleri (ca 100 g) (rotselleri går också bra)
2 dl kalvbuljong
2 dl torrt vitt vin (jag använde Domaine du Tariquet Classic 2012 - den passar även väldigt bra att dricka till!)
400-500 ml passerade tomater
några kvistar färsk timjan
ca 0,5 dl grovhackad bladpersilja
1 lagerblad

Gremolata:
skalet av 1 citron
0,5 dl finhackad persilja
2-3 finhackade vitlöksklyftor

Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Slanta morötter och selleri, grovhacka löken och finhacka vitlöken.
Salta och peppra köttet, hetta upp oljan i en gjutjärnsgryta eller annan gryta som tål ugnsvärme och bryn köttet runt om. Ta ut köttet och lägg det åt sidan. Lägg i grönsakerna i grytan och stek dem tills löken börjar bli glansig. Lägg tillbaka köttet på grönsakerna och häll på vitt vin, kalvbuljong, passerade tomater, timjan, persilja, lagerblad och låt koka upp. Sätt lock på grytan och sätt den på galler längst ner i ugnen. Låt grytan stå och puttra där i ca 3 timmar.

Gremolata:
Blanda ihop citronskal, vitlök och persilja.

Servera till exempel med blomkålsmos.

No comments:

Post a Comment