Thursday, April 27, 2017

Poke bowl med tonfisk och limemajonnäs

Poke är en Hawaiiansk fisksallad med rå fisk (oftast tonfisk) som bas. Vilka tillbehör och smaksättningar man väljer varierar sedan, men det är vanligt med en asiatisk touch där sojasås, sesamolja och alger är viktiga ingredienser. Som regel serveras poke som en förrätt med bara fisk och grönsaker, men matigare varianter med ris är också vanligt.
Här kommer min variant av poke :-) Det blev otroligt gott!

Ingredienser, 2 port.:
2,5 msk sesamfrö
2 msk sesamolja
1,5 msk coconut aminos
0,5 msk tamarisoja
2 tonfiskfiléer (á ca 150 g)
2 avocado
ca 150 g gurka
ca 200 g melon
1 litet blomkålshuvud

Limemajonnäs:
1 sats majonnäs
zest från 1 lime
saften från 1/2 lime

Gör så här:
Torrosta sesamfröna i en stekpanna.
Blanda marinaden till fisken av ca 1 msk rostade sesamfrö, sesamoljan, coconut aminos och tamarisoja. Tärna fisken och lägg den i marinaden i kylskåp. Gör en sats majonnäs smaksatt av zest + saft av lime. Gör ris av blomkålen (riv på rivjärn och koka i ca 1 minut), tärna upp övriga tillbehör och servera direkt!
Tonfisken kan även halstras om man inte vill äta den rå! Jag gjorde en variant med rå fisk och en med stekt (stekte då tärningarna hastigt efter att de legat i marinaden).
 

No comments:

Post a Comment