Olika matläror

Vi lever inte efter någon speciell matlära, men blandar det bästa från alla världar och äter det vi tycker är nyttigt och gott. Det viktigaste för vår del är att vi använder så rena och oprocessade varor som möjligt.
Vad och hur man äter är en livsstil. Vad man äter bidrar till den nivå av hälsa man vill att kroppen ska ha. Varje tugga av den mat man äter borde bidra till högre nivåer av styrka, ambition, avkoppling och skönhet. Varje måltid borde bidra med maximal energi!

Nedan följer min enkla tolkning av de olika matlärorna som vi anammat i större eller mindre grad:

Raw-food
Raw-food är levande föda med skonsam tillagning. Maten får inte upphettas till mer än max 42  grader, främst på grund av en önskan om att behålla matens näringsämnen, tuggmotstånd och de klara, fina, smakrika färgerna. Ju högre temperatur maten tillagats i, desto mer av näringsämnena försvinner och vid upphettningen frigörs dessutom gifter som enkelt tas upp av kroppen. Raw food är ren, okomplicerad mat. Den är ekologisk och varken processad eller genmodifierad, vilket gör att kroppen i hög grad kan tillgodoses med vitaminer, mineraler, enzymer och vatten.

Färgdieten
Grönsakernas olika färger signaliserar de olika näringsämnen och skyddande ämnen som de innehåller. Färgerna anses vara en nyckel till sund kost, eftersom de färgglada frukterna, bären och grönsakerna inte bara har sina färger för syns skull. Pigmenten innehåller ämnen som växterna har producerat för att skydda sig mot solens obarmhärtiga strålning, eller mot hotande bakterier, svamp och virus. Dessa skyddande ämnen kan vi också dra nytta av när vi äter av naturens färgrika växter.
I korthet: Röda grönsaker och frukter kan beskydda oss mot cancer, orange är för ett sunt hjärta, gult för bättre blodtryck, grönt för synen och blått för hjärnverksamheten. 

Ph-balans
Syra/bas-balansen på det vi äter påverkar kroppen, hälsan och åldringsprocessen. Väldigt enkelt kan man säga att basiska födoämnen bygger upp kroppen, och sura födoämnen bryter ner den. Basiska födoämnen är till exempel alla grönsaker (framför allt gröna bladgrönsaker), örtteer, vitlök, ingefära, pepparrot, mogen frukt, torkad frukt, citron (ja, faktiskt), kokosfett och äppelcidervinäger. Sura födoämnen är till exempel kött, kyckling, fisk, ägg, ost, socker, spannmålsprodukter, kaffe, svart te, läsk och alkoholhaltiga drycker. Det finns också en del neutrala födoämnen som till exempel mandlar, cashewnötter, sesamfrön och lök. Det optimala är att äta 70-80% basisk mat och 20-30% sur mat. Att komma upp i dom förhållandena är väldigt svårt, och en typisk västerländsk kost ligger runt 70% sur och 30% basisk.
 
LCHF
LCHF står för Low Carb-High Fat. LCHF är alltså en kosthållning som går ut på att man drar ner kolhydratmängden väldigt mycket. De mest extrema varianterna ger enbart 5-10 % av energin in form av kolhydrater och hela 60-70 % av energiintaget i form av fett. Ät när du är hungrig tills du är lagom mätt, men undvik alla kolhydrater. Så enkelt är det.

GI
GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur fort blodsockret stiger efter en måltid. Om blodsockret höjs snabbt får livsmedlet ett högt GI-värde och höjs det långsamt får det ett lågt GI-värde. Som referens används ofta vitt bröd med GI-värde 100. Det är ett snabbt livsmedel och kan jämföras med linser som är ett långsamt livsmedel med ett GI på 36. GI-metoden går ut på att äta en balanserad kost med alla näringsämnen och kolhydrater utgör en relativt stor andel. Det viktiga är att kolhydraterna har lågt GI-värde, dvs. är långsamma så att blodsockret räcker längre och håller dig mätt under lång tid.

Paleo/Stenålderskost
Paleokost, eller stenålderskost, innebär i korta drag att man äter som stenåldersmänniskan gjorde; kött, fisk, ägg, fågel, frukt, grönsaker, bär, rotfrukter, nötter, rå honung, kallpressade oljor m.m. 
Paleo är ganska likt LCHF på många sätt, men i paleokosten kan äta en del frukt som ju innehåller mycket kolhydrater och därför är fy-fy i LCHF. I paleokosten tar man också bort alla mjölkprodukter eftersom detta är processad mat, och något vi egentligen inte är gjorda för.


No comments:

Post a Comment