Monday, May 29, 2017

Rabarberkombucha

Min senaste sats kombucha provade jag att smaksätta med rabarber. Det blev S.Å. H.I.M.L.A. G.O.T.T.!! Sätt igång! Gör kombucha NU! Och smaksätt med rabarber - det blir sommarens törstsläckare nr 1 för min del i år :-)
Angående mängd... Ju mer rabarber desto bättre? :-) Jag hade lite citron i också, mest för att jag hade en halv citron hemma när jag gjorde det så den bara slank med.

Brygg din egen kombucha

Kombucha har använts för sina hälsobringande egenskaper i årtusenden - även om ursprunget är lite omtvistat. Vissa säger att kombuchan härstammar från Kina, andra hävdar Ryssland.

Kombucha är en probiotisk dryck med ett högt innehåll av nyttig, levande bakteriekultur, enzymer, vitaminer och mineraler som är bra för tarmflora, matspjälkning samt motverkar tillväxten av svampen Candida i kroppen. Kombucha innehåller också stora mängder B-vitamin - som hår, hud och naglar behöver för att må bra. Antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler och stärker kroppens immunsförsvar finns det också rikligt av i kombucha. Att ”god hälsa kommer från magen” är ju allmänt känt och den levande bakteriekulturen i kombucha verkar lugnande och probiotiskt för just magen.

I kombucha finns vanligtvis dessa fyra probiotiska bakterier, enligt en artikel publicerad i tidskriften Food Microbiology:
  • Gluconacetobacter
  • Acetobacter
  • Lactobacillus
  • Zygosaccharomyces

Vill du ha den goda effekten av kombucha, men orkar/hinner/kan inte göra egen? Eller vill du bara testa hur det "ska" smaka innan du börjar brygga själv? Klicka på länken och se de sorterna som Bodystore har att erbjuda!

Vill du göra egen kombucha? Så här gör du!

Ingredienser, per liter vatten:
En kombucha-scoby med vätska (det räcker med en oavsett hur mycket vatten du har, men mängden vätska styr hur stor sats du kan göra - du behöver 1 dl startvätska till 1L nybryggt te)
1 L vatten
1 tepåse per L vatten (grönt eller svart)
0,5 dl/70 g socker per L vatten (äts upp av svampen i fermenteringsprocessen)
Evt. frukt eller bär för smaksättning

Gör så här:
1. Koka upp vattnet. Ställ åt sidan och lägg i tepåsen. Låt teet stå och dra i ca 15 minuter. Anledningen till att det ska dra så länge är att det ska utsöndras mer kväve, som kombuchasvampen behöver i fermenteringsprocessen.
2. Ta bort tepåsen och tillsätt sockret - rör runt tills sockret har lösts upp helt. Ställ sedan undan teet att svalna till rumstemperatur (ca 20 grader). Kombuchasvampen får inte läggas i för varmt vatten - då dör den.
3. När teet är tillräckligt svalt häller man över det i en behållare av glas. Tillsätt 1 dl (per L te) av vätskan som kombuchasvampen ligger i, och lägg svampen på toppen. Sjunker den så kommer det att bildas en ny under fermenteringsprocessen. Täck över behållaren med en finmaskig silduk eller liknande så att inte fruktflugor, damm eller annat kan komma in. Ställ sedan undan behållaren i 8-14 dagar, beroende på hur varmt det är i rummet. Fermenteringen behöver ha över 20 grader varmt, och allra helst ca 23-25 grader. Behållaren kan stå mörkt eller ljust, det spelar ingen roll - men den får inte stå i direkt solljus.
4. När fermenteringen är färdig lyfter man försiktigt upp kombuchasvampen (med rena händer! Var hela tiden noga med hygienen så att inte fel sorts mikroorganismer förökar sig), sköljer den i svalt vatten och lägger den tillfälligt i en ren glasburk eller liknande. Sedan silas vätskan över i glasflaskor och är klar att drickas. SPARA ALLTID MINST 10% vätska till nästa sats! Gör du inte en ny sats direkt så förvaras kombuchasvampen i sin vätska i en glasburk i kylskåpet. En vilande svamp kan stå i kylskåpet lääänge.
5. Vill man smaksätta kombuchan så silar man istället över drycken i glasburkar med tätslutande lock, och tillsätter den smaksättningen man önskar. Det är bara att prova sig fram! Hallon och citron/ingefära är mina två favoriter. Sedan efterfermenteras detta i 2-3 dagar innan det silas över i glasflaskor. Var noga med att öppna de tätslutande glasburkarna varje dag bara! Kombuchan blir ibland kolsyrad, ibland inte. Blir den det så byggs det upp ett jäkla tryck och burkar/flaskor kan explodera... Min syster råkade ut för det en gång, med en sats lingonsmaksatt kombucha. Det blev rött överallt... Även när jag har hällt över drycken i flaskor och förvarar den i kylskåp så brukar jag öppna med jämna mellanrum för att slippa explosioner.

No comments:

Post a Comment